Social Return – The Chairmen at work2025-02-07T12:21:45+01:00

Social Return

In een wereld waarin economische groei en winstmaximalisatie vaak de boventoon voeren, komt steeds meer aandacht voor het concept van ‘social return’. Dit begrip verwijst naar de bredere impact van investeringen en bedrijfsactiviteiten op de samenleving. Social return gaat verder dan alleen financiële voordelen; het omvat ook sociale, ecologische en culturele aspecten die bijdragen aan een duurzame toekomst.

Social return is ook een aanpak om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Het is net als duurzaam inkopen een onderdeel van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Ook de overheid vindt social return belangrijk en heeft daarom de Participatiewet ingevoerd.

Door samen te werken met The Chairmen at Work werkt u niet alleen aan Social Return en Inclusiviteit maar ook aan de vitaliteit van uw medewerkers die herboren en geinspireerd raken door de stoelmassages van de blinde en slechtziende masseurs.

Social return – vele gezichten

Social return is een term die de waarde beschrijft die een organisatie creëert voor de samenleving naast de directe financiële opbrengsten. Dit kan onder andere betrekking hebben op het creëren van werkgelegenheid voor kwetsbare groepen, het verbeteren van leefomstandigheden, en het bevorderen van ecologische duurzaamheid. Social return kan op verschillende niveaus plaatsvinden, van lokale gemeenschappen tot mondiale initiatieven.

Waarom is Social Return Belangrijk?

1. Maatschappelijke Verantwoordelijkheid

Steeds meer consumenten en investeerders hechten waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Bedrijven die zich inzetten voor social return kunnen een positieve reputatie opbouwen, wat leidt tot klantloyaliteit en aantrekkelijkere investeringsmogelijkheden.

2. Economische Stabiliteit

Door te investeren in de samenleving, helpen bedrijven niet alleen de mensen direct om hen heen, maar dragen ze ook bij aan een stabielere economie. Werkgelegenheid en sociale cohesie zijn cruciaal voor een gezonde samenleving, wat op lange termijn ook ten goede komt aan de bedrijven zelf.

3. Innovatie en Concurrentievoordeel

Organisaties die zich richten op social return kunnen innovatieve oplossingen ontwikkelen die hen een concurrentievoordeel bieden. Door bijvoorbeeld duurzame producten of diensten aan te bieden, kunnen zij zich onderscheiden in een verzadigde markt.

Stoelmassages Tijdens Congres Toekomstagenda Gehandicaptenzorg En Ondersteuning
Oogbeurs 1& 2 Nov 2024 Deelname Chairmen At Work

Implementeren van Social Return

1. Vaststellen van Doelen

Het begint allemaal met het vaststellen van duidelijke doelen. Wat wil een organisatie bereiken op het gebied van social return? Dit kan variëren van het creëren van een bepaald aantal banen tot het verminderen van de ecologische voetafdruk.

2. Samenwerking

Samenwerken met lokale gemeenschappen, non-profitorganisaties en andere bedrijven kan de impact van social return vergroten. Door middelen en kennis te delen, kunnen organisaties effectievere en duurzamere oplossingen ontwikkelen.

3. Meten en Rapporteren

Het is belangrijk om de resultaten van social return-initiatieven te meten en te rapporteren. Dit helpt niet alleen om de effectiviteit van de inspanningen te evalueren, maar ook om transparantie te bieden aan stakeholders en de bredere gemeenschap.

Conclusie

Social return is een krachtig concept dat niet alleen voordelen biedt voor de samenleving, maar ook voor bedrijven zelf. Door te investeren in sociale en ecologische initiatieven, kunnen organisaties een positieve impact maken die verder gaat dan winstmaximalisatie. In een tijd waarin duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid steeds belangrijker worden, is het tijd voor bedrijven om social return als een integraal onderdeel van hun strategie te omarmen. Het is niet alleen een morele verplichting, maar ook een kans voor groei en innovatie in de toekomst.

Ook inclusief ondernemen? Lees onze inspirerende blogberichten

“Onze medewerkers waarderen de stoelmassages enorm. Net als het feit dat ze er een betekenisvolle bijdrage mee kunnen leveren. We blijven met The Chairmen at Work samenwerken.”

Marije Scholma, Head of Internal Communications (ING Insurance / Investment Management)

Tijdens onze ‘Vitaliteit-dag’, kregen onze medewerkers een gezonde lunch, workshops en stoelmassages aangeboden. De massages van The Chairmen at Work werden erg goed bevonden. Mooi dat The Chairmen at Work mensen met een visuele beperking helpt om dit dankbare werk te kunnen verrichten. Dit is zeer zeker voor herhaling vatbaar!

Hans Vugts, Directeur / CEO Hotel Casa Amsterdam

Live well, find your balance” is het motto van het vitaliteitsbeleid bij Roche. Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers gezond en vitaal zijn. Stoelmassages bieden een korte break in het werk. Uit onderzoek blijkt dat na een moment van ontspanning je productiever en creatiever bent. Stoelmassages werken ook preventief. The Chairmen at Work spreekt ons aan omdat het mensen met een visuele beperking de mogelijkheid biedt van toegevoegde waarde te zijn in de maatschappij. Met onze masseur Charlie hebben we in de loop der jaren echt een band hebben opgebouwd.

Isabelle Sandbergen, director HR Roche Nederland

“Ben je als bedrijf op zoek naar een unieke en bijzondere manier om medewerkers een extraatje te bieden? Zoek niet verder!”

Toni Bellanca, freelance native English copywriter (Two Points Copy)

“Het was een feest om met deze enthousiaste en professionele mensen samen te werken. Met de stoelmassages konden we bij Nationale Nederlanden onze collega’s bedanken voor het harde werken. Daarnaast hebben we iets kunnen betekenen voor het mooie werk dat The Chairmen at Work verricht.”

Jolanda Roovers,, Communicatiemanager (Nationale Nederlanden)

“Tevreden medewerkers zorgen voor tevreden klanten. Mensen vinden het fijn even te kunnen ontspannen. Masseur Joost Kind van The Chairmen at Work komt om de week bij ons. Zijn stoelmassages zijn altijd volgeboekt. Echt fantastisch hoeveel extra gevoel Joost in zijn stoelmassages legt. Hij had het meteen door toen ik een gevoelige arm had. We kunnen al niet meer zonder hem: Stoelmassage 2.0!”

Eddie Uittenbogaard, Hospitality Manager (SAS Nederland)

 

Ga naar de bovenkant