In de Telegraaf van 1 juli stond een mooi artikel “Beperking biedt ondernemer kracht” waarin Joost Rigter – oprichter van The Chairmen at Work – als voorbeeld werd vermeld. Dat hij – die in 10 jaar nagenoeg blind werd – het heft in eigen handen heeft genomen. Zijn droomcarrière in de horeca werd opzij gezet en hij werd stoelmasseur. Hij is niet alleen bekend als oprichter van The Chairmen at Work (een organisatie die blinde en slechtziende masseurs een platform biedt en ontzorgt om als zelfstandige hun vak van masseur te kunnen uitoefenen) maar inmiddels ook een veelgevraagde spreker. Over veranderingen en een inclusieve samenleving – zoals hij zelf zegt: „Door mensen mee te nemen in mijn persoonlijke verhaal wil ik laten zien dat je in het donker ook weer licht kun vinden. Letterlijk, door de deelnemers aan mijn workshop te blinddoeken.”
Onbeperkt Ondernemen
Ondernemen met een beperking is inderdaad moeilijker dan zonder een beperking maar bij The Chairmen at Work geloven we er in dat succesvol zijn als ondernemer niet afhankelijk is van je zicht, maar van je capaciteiten, doorzettingsvermogen en passie.
Om mensen met een beperking op weg te helpen naar zelfstandig ondernemerschap werd Onbeperkt Ondernemen opgericht door de stichting Incluvisie en het Bartiméus Fonds. Omdat werken voor iedereen (met en zonder beperking) een belangrijk onderdeel is van je leven.
Het biedt financiële onafhankelijkheid, stabiliteit, sociale contacten, structuur en zingeving. Maar voor mensen met een beperking is het vaak lastig om een baan te vinden en/of te behouden. Onbekendheid met het onderwerp, vooroordelen en organisaties die niet zijn toegerust op werknemers met specifieke behoeften maken werkgevers terughoudend.
Mensen met een beperking hebben vaak maatwerk nodig, variërend van speciale software of werkplekinrichting tot aangepaste werktijden.
Voordelen van eigen ondernemerschap
- Eigen tijd (en eventuele rusttijd) kunnen inplannen
- Je eigen mogelijkheden benutten
- Hulp van Onbeperkt Ondernemen
- Financiële zelfstandigheid
Wat staat mensen in de weg een eigen onderneming te starten
- Heb ik wel financiële zekerheid?
- Hoe staat het met uitkeringen
- Hoe kom ik aan klanten
- Hoe regel ik praktische zaken als kantooraanpassingen
Wat doet Onbeperkt Ondernemen
Twaalf beginnende ondernemers zijn voor dit project een jaar lang gekoppeld aan een ervaren ondernemer die zelf ook een beperking heeft.
Een jaar lang worden zij intensief begeleid door ondernemers die weten wat het is om te ondernemen met een beperking. Vanuit persoonlijke ervaring of ervaring als werkgever van iemand met een beperking.
Iedere deelnemer krijgt een persoonlijke businesscoach die gedurende het jaar de partner is van de ‘ondernemer in de dop’. De coach helpt de starter bij het opzetten van het bedrijf en biedt persoonlijke en zakelijke coaching.
Naast individuele begeleiding toegespitst op iedere deelnemer is er ook een uitgebreid programma waar de aanstormende ondernemers gezamenlijk aan deelnemen. Dit programma biedt workshops waarin nuttige informatie wordt gedeeld die helpt om succesvol te ondernemen. De workshops worden verzorgd door succesvolle ondernemers met een beperking en door Qredits Samen wisselen deelnemers ervaringen uit over behaalde successen en ervaren valkuilen.
Tijdens het gehele project wordt alle informatie omgezet in een handleiding Onbeperkt Ondernemen en in een informatiesite.
Nieuwe editie Onbeperkt Ondernemen in 2024
De 2e editie van Onbeperkt Ondernemen zal in januari 2024 van start gaan. Wil jij alvast meer weten of je aanmelden? Mail dan naar roos@incluvisie.nl o.v.v. Onbeperkt Ondernemen
Ondersteunt door Bartiméus fonds en Incluvisie
Bartiméus is het kennis- en expertisecentrum voor mensen met een visuele beperking in Nederland. Zij doen aan onderzoek, diagnostiek en behandeling. Hun professionals begeleiden en adviseren door het hele land. En Bartiméus heeft eigen scholen, woonvoorzieningen en verschillende vormen van dagbesteding.
Het Bartiméus Fonds maakt belangrijke extra’s mogelijk voor cliënten en leerlingen van Bartiméus, die van grote betekenis zijn voor een goede kwaliteit van leven.
Meer op de website incluvisie en het Bartiméus fonds