Van 7-12 oktober 2024 is het de Week van de Toegankelijkheid en is er aandacht voor een toegankelijke werkplek, toegankelijke openbare ruimtes, toegankelijke exposities etc. Digitale toegankelijkheid is hier ook een belangrijk onderdeel in.
Het toegankelijk maken van je website voor blinden en slechtzienden is cruciaal voor inclusiviteit en zorgt ervoor dat iedereen toegang heeft tot de informatie en diensten die je biedt. Hier zijn 15 tips om je website toegankelijker te maken:
- Gebruik van Alt-teksten: Zorg ervoor dat alle afbeeldingen een relevante alt-tekst hebben. Dit helpt schermlezers om de afbeelding te beschrijven aan gebruikers die deze niet kunnen zien. Alt-tekst helpt mensen die niet of minder goed kunnen zien om te begrijpen wat er op de afbeelding staat. Alt-teksten zijn eenvoudig toe te voegen op platforms zoals LinkedIn, X (voorheen Twitter), Facebook, en Instagram. Op LinkedIn staat standaard linksonder het knopje ALT als je een afbeelding toevoegt: gewoon een korte beschrijving toevoegen van wat je op je plaatje of foto ziet en KLAAR: je post is toegankelijk
- Semantische HTML: Gebruik HTML-elementen correct (bijvoorbeeld
<header>
,<nav>
,<main>
,<footer>
). Dit helpt schermlezers om de structuur van je website te begrijpen en vergemakkelijkt de navigatie. Gebruik daarnaast Kopjes en lijsten: Gebruik kopjes (H1, H2, H3, etc.) en lijsten (genummerd of ongeordend) om informatie te structureren. Dit maakt het makkelijker voor gebruikers om door de inhoud te navigeren. - Contrastverhouding: Zorg voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrondkleuren. Dit helpt niet alleen slechtzienden, maar ook mensen met kleurenzichtproblemen.
- Toetsenbordnavigatie: Zorg ervoor dat je website volledig toegankelijk is met alleen het toetsenbord. Dit houdt in dat alle interactieve elementen (zoals formulieren, knoppen en links) met tab kunnen worden bereikt.
- Navigatie: Maak de navigatie op je website eenvoudig en logisch. Beperk het aantal menu-items en overweeg het gebruik van broodkruimelnavigatie voor extra ondersteuning.
- Inhoud aanbieden in meerdere formaten: Overweeg om belangrijke informatie niet alleen in tekstformaat aan te bieden, maar ook als audio of video met ondertiteling.
- Gebruik ARIA-rollen: Als je speciale widgets of interactieve elementen gebruikt, kun je Accessible Rich Internet Applications (ARIA) gebruiken om extra informatie te geven aan schermlezers.
- Responsief ontwerp: Zorg ervoor dat je website goed werkt op verschillende apparaten en schermformaten. Dit is belangrijk omdat sommige gebruikers mogelijk speciale software of apparaten gebruiken.
- Testen met gebruikers: Overweeg om je website te testen met echte gebruikers die blinden of slechtzienden zijn. Hun feedback kan waardevolle inzichten geven in hoe je de toegankelijkheid kunt verbeteren.
- Vermijd emoticons – Deze worden voorgelezen door voorleessoftware – Dat kan de leesbaarheid van jouw berichten verstoren voor mensen met een visuele beperking. Gebruik daarom emoticons met mate en vermijd ze in het midden van een zin. Plaats ze gewoon lekker aan het eind.
- Voorzie social media posts van duidelijk hashtags:Wist je dat hashtags als één woord worden opgelezen door voorleessoftware? Maak je hashtags toegankelijk door elk woord met een hoofdletter te beginnen, zoals hashtag#ToegankelijkeWerkplek en hashtag#WeekVanDeToegankelijkheid. Zorg dat je hashtags aan het eind van je post staan, niet midden in de zin.
- Voorzie video’s van ondertiteling of een transcript: Onderzoek wijst uit dat ondertitelde video’s langer bekeken worden! Ondertitels of een geschreven transcript helpen niet alleen doven en slechthorenden, maar zorgen er ook voor dat je boodschap bij een groter publiek terechtkomt. Kijk dat is nog eens een mooie WIN WIN – Tools die je hierbij kunnen helpen zijn: CapCut, Speaksee of Amberscript. Zo bereik je meer met jouw video’s!
- Maak visuele informatie toegankelijk met audiodescriptie: Heb je een video met veel visuele elementen? Audiodescriptie beschrijft wat er te zien is, zodat ook mensen met een visuele beperking de video goed kunnen volgen. Een stem beschrijft bijvoorbeeld handelingen of locaties in de video.
- Bedienbaar: Niet iedereen is in staat om een computermuis te bedienen. Daarom moet de website ook volledig te bedienen zijn via het toetsenbord. Websitebezoekers mogen niet vast komen te zitten op een pagina omdat ze alsnog een muis nodig hebben.
- Responsief ontwerp: Zorg ervoor dat je website goed werkt op verschillende apparaten en schermformaten. Dit is belangrijk omdat sommige gebruikers mogelijk speciale software of apparaten gebruiken.
Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je website toegankelijker wordt voor blinden en slechtzienden, wat leidt tot een betere gebruikerservaring voor iedereen en een verbeterde vindbaarheid op zoekmachines als Google.